Dr. Fekete Bálint ügyvéd ingatlanjogi blogja

Jogi témák mindenkinek

Az építőipari kivitelezési szerződés – Mire figyeljünk vállalkozóként?

2021. május 03. 08:22 - Dr. Fekete Bálint LL.M. ügyvéd

 

epitesi_jog_kivitelezesi_szerzodes_ugyved_gyor_web.png

Az építőipari kivitelezési szerződés – Mire figyeljünk vállalkozóként?

Vállalkozóként a tevékenységünk során számos kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat, ha az építési-kivitelezési munkák megkezdése előtt egy megfelelő, a felek érdekeit szolgáló kivitelezési szerződést kötünk az építtetővel, nem is beszélve arról, hogy a megrendelők is nagyobb bizalommal fordulnak hozzánk, ha egy mindenre kiterjedő és átgondolt kivitelezési szerződéssel tudunk szolgálni.

De mire figyeljünk a kivitelezési szerződések létrejötte során? Bejegyzésünkben a kivitelezési szerződés legfontosabb pontjait járjuk körbe.

Miként rendelkezik a jogszabály?

Elsőként érdemes a jogszabályi környezetet megvizsgálni. A kivitelezési szerződésre vonatkozóan a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) tartalmaz rendelkezéseket, mely szerint a „kivitelezési szerződés alapján a kivitelező építési, szerelési munka elvégzésére és az előállított mű átadására, a megrendelő annak átvételére és díj fizetésére köteles.”

Fontos tudni, hogy a munka elvégzéséhez szükséges tervdokumentáció elkészítése és a hatósági engedélyek beszerzése szintén a megrendelő kötelezettségei közé tartozik, azonban a kivitelező (vállalkozó) köteles a tervdokumentációt a szerződés megkötése előtt megvizsgálni és – amennyiben szükséges – a terv felismerhető hibáira hiányosságaira megrendelőt figyelmeztetni. Amennyiben a tervdokumentáció hibája később, a kivitelezés folyamatában jelentkezik, úgy a kivitelező (vállalkozó) erről köteles késedelem nélkül tájékoztatni a megrendelőt.

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) alapján az építési tevékenység végzésére az építtető a vállalkozó kivitelezővel kivitelezési szerződést köt.

Melyek a kivitelezési szerződés legfontosabb tartalmi elemei?

A kivitelezési szerződés kötelező formai és tartalmi elemeit bővebben az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX.15.) Korm. rendelet tartalmazza. Legfontosabb követelmény a szerződés írásba foglalása, azonban a jogszabály számos további kötelező tartalmi elemet határoz meg, köztük az alábbiakat:

  • az építtető (megrendelő vállalkozó) nevét vagy megnevezését, címét, illetve székhelyét, elérhetőségét, adószámát, pénzforgalmi számlaszámát, illetve a képviseletében eljáró személy nevét/megnevezését, címét/székhelyét, elérhetőségét, e-építési napló vezetése esetén az alkalmazás használatához szükséges naplóügyfél-jelét,
  • a vállalkozó (kivitelező) esetében az előző pontban foglalt adatokat kell rögzíteni a szerződésben azzal, hogy részéről a vállalkozó kivitelezők nyilvántartása szerinti nyilvántartási számot is fel kell tüntetni,
  • az építőipari kivitelezési tevékenység vagy építési-szerelési munka pontos megnevezését, építési munkaterület pontos körülírását (cím, helyrajzi szám),
  • a vállalt teljesítési szakaszokat, illetve részletes határidőket,
  • a vállalkozói díj összegét, az elszámolás és fizetés módját,
  • az esetlegesen felmerülő többletmunka, pótmunka elszámolható ellenértékének elszámolási módját,
  • a keletkező hulladékok – engedéllyel rendelkező kezelőhöz történő – elszállítására kötelezett fél megnevezését,
  • építtető nyilatkozatát, mely szerint a szerződésben meghatározott építőipari kivitelezési tevékenység ellenértékének pénzügyi fedezetével rendelkezik.

Annak ellenére, hogy a jogszabály által előírt kötelező tartalmi elemek mindegyikének szerepelnie kell egy kivitelezési szerződésben, a felek sok esetben nem, vagy nem megfelelő részletességgel rendelkeznek róla, azonban egy mindenre kiterjedő és megfelelő kivitelezési szerződés az esetlegesen kialakuló jogvitákban döntő jelentőséggel bírhat. Fontos megjegyezni, hogy az írásbeli kivitelezési szerződés hiánya esetén az építésfelügyeleti hatóság építésfelügyeleti bírságot szabhat ki 100.000 Ft összegben.

Többletmunka vagy pótmunka?

A kivitelezési szerződésben rendelkezni kell a felmerülő többletmunka vagy pótmunka elszámolásának módjáról. A többletmunka olyan munkát jelent, amely a vállalkozási (kivitelezési) szerződés tartalmát képezi, de azt a vállalkozói díj meghatározásánál nem vették figyelembe, vagy amely nélkül a mű rendeltetésszerű használatra alkalmas megvalósítása nem történhet meg. A pótmunka ezzel szemben utólag megrendelt, különösen tervmódosítás miatt szükségessé váló munka, melynek teljesítésére a vállalkozó (kivitelező) abban az esetben köteles, ha annak elvégzése nem teszi feladatát aránytalanul terhesebbé.

A vállalkozói díj meghatározása

Átalánydíj vagy tételes elszámolás? A különbségtétel fontos, mivel ennek alapján tudjuk meghatározni, hogy számunkra melyik a megfelelőbb elszámolási mód.

Amennyiben a szerződő felek átalánydíjban állapodtak meg, a vállalkozó az átalánydíjon felül a pótmunka ellenértékét igényelheti, a többletmunka ellenértékének megtérítésére nem jogosult. A megrendelő köteles azonban megtéríteni a vállalkozónak a többletmunkával kapcsolatban felmerült olyan költségét, amely a szerződés megkötésének időpontjában nem volt előrelátható. Tételes elszámolás szerint meghatározott vállalkozói díj esetén a vállalkozó az elvégzett munka ellenértékére jogosult.

Mit foglal magában a vállalkozói díj?

A vállalkozói díj összege a kivitelezési szerződés kötelező tartalmi elemét képezi, azonban érdemes tudni, hogy milyen elemekből épül fel a vállalkozói díj, ezáltal könnyebbé válik annak összegszerű meghatározása is. A vállalkozói díjnak – jogszabály szerint előírtak alapján – magában kell foglalnia a következőket:

  • a közvetlen költséget, illetve
  • a fedezetet.

A közvetlen költség tartalmazza az anyagköltséget és a közvetlen gépköltséget a fuvarozási és rakodási költséggel együtt, valamint az építőipari rezsióradíj alapján számított munkadíjat. A fedezet tartalmazza a közvetlen költségek között nem szereplő általános költségeket, valamint a tervezett nyereséget, amennyiben azt a rezsióradíj nem tartalmazza.

Ügyvédi irodánk szakértői munkatársai szívesen állnak rendelkezésére, amennyiben további kérdése van az építőipari kivitelezési szerződéssel kapcsolatban.

Irodánk szakterületei közé tartozik az építési jog, így amennyiben jogi tanácsadásra vagy jogi képviseletre, illetve építőipari kivitelezési szerződés elkészítésében való közreműködésre van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://drfeketebalint.blog.hu/api/trackback/id/tr4116520492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása