Dr. Fekete Bálint ügyvéd ingatlanjogi blogja

Jogi témák mindenkinek

Néhány hasznos tudnivaló az e-építési naplóról

2021. április 18. 17:16 - Dr. Fekete Bálint LL.M. ügyvéd

Néhány hasznos tudnivaló az e-építési naplóról

A kivitelezési szerződések létrejötte során számos esetben felmerül az építési napló kérdése. Jelen bejegyzésünk néhány hasznos tudnivalóval betekintést kíván adni az építési napló, különösen az e-építési napló témakörébe.

Mit jelent az építési napló?

A kérdésre az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló kormányrendeletben találjuk meg a választ, amely a következőképpen határozza meg az építési napló fogalmát: „az építési napló az építőipari kivitelezési tevékenység megkezdésétől annak befejezéséig vezetett, hatósági és bírósági eljárásban felhasználható dokumentáció, amely időrendben tartalmazza a szerződés tárgya szerinti építőipari kivitelezési tevékenység, illetve az építési-szerelési munkák adatait, továbbá a munka menetére, megfelelőségére és dokumentumaira (pl. tervrajzi kiegészítések) vonatkozó vagy az elszámoláshoz szükséges jelentős tényeket.”

A definícióból egyértelműen kitűnnek az építési napló különböző funkciói, különös tekintettel annak hatósági és bírósági eljárásban történő felhasználhatóságára, valamint arra, hogy időrendben tartalmazza az elvégzett munka adatait, megfelelőségét és azon tényeket, melyek az elszámolás során nagy jelentőséggel bírnak, így egy esetlegesen kialakuló jogvitában is kiemelt szerepet tölthet be.

Az e-építési napló ügyfélkapus regisztrációval hozzáférhető. Amennyiben valaki nem rendelkezik ügyfélkapuval, úgy a kormányablakban (okmányirodában) igényelheti azt.

Mikor kötelező az építési napló alkalmazása?

A jogszabály az építési napló alkalmazását a kivitelezési dokumentáció alapján végezhető építési tevékenységekhez köti, melyet az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló kormányrendelet határoz meg. Építési napló vezetésének kötelezettsége alóli kivételeket a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI.13.) Korm. rendeletben találjuk meg. Amennyiben saját lakhatás biztosítása céljából valósul meg az építési tevékenység, úgy az építési napló vezetése nélkül végezhető, ettől azonban az építtető eltérhet és dönthet építési napló alkalmazása mellett. Ebben az esetben a kivitelezés során megfelelő dokumentáció áll az építtető rendelkezésére a folyamat nyomon követéséhez, a pontos elszámoláshoz és a vitás kérdések rendezéséhez.

E-építési napló

Az építési napló vezetése 2013. október 1. óta elektronikus formában valósul meg az internetes alapú e-építési napló használatával. Az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló kormányrendelet kötelezettségként határozza meg az e-építési napló használatát az építőipari kivitelezési folyamat résztvevői számára, mely ezáltal könnyebben elérhetővé válik.

Az Építésügyi Dokumentációs és Információs Központról, valamint az Országos Építésügyi Nyilvántartásról szóló 313/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 2.§ b) pontja értelmében az „e-építési napló olyan komplex elektronikus alkalmazás, amely lehetővé teszi az építőipari kivitelezési folyamat teljes felügyeletét, az építési napló vezetését és az arra jogosultak számára hozzáférést, és elektronikus úton biztosítja az építési beruházásra vonatkozó kivitelezési adatoknak a Nyilvántartásba kerülését.”

 

Kötelezettségek – ki és mit köteles tenni az e-napló kapcsán?

Az építtető részéről megjelenő kötelezettség a jogszabály szerint az e-építési napló készenlétbe helyezése, valamint annak ellenőrzése. Amennyiben építési műszaki ellenőr nem kerül megbízásra, az építtető köteles az eltakarásra kerülő szerkezetek ellenőrzésének elvégzésére és annak e-építési naplóba való bejegyzésére is.

A vállalkozó kivitelező az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló kormányrendelet rendelkezései alapján köteles az e-építési napló megnyitására és annak vezetésére, e körben különösen az alábbiak bejegyzésére:

·       építési munkaterületen keletkezett építési-bontási hulladék mennyisége és fajtája,

·       annak biztosítása, hogy az építési munkaterületen csak olyan személyek tartózkodjanak, akik a vállalkozói nyilvántartásban szerepelnek, illetve erre jogosultsággal rendelkeznek, és az építési napló által igazoltan részt vesznek a napi munkában, annak ellenőrzésében és irányításában,

·       a saját munkájához kapcsolódó elkészült munkarészek ellenőrzése, az eltakarásra kerülő szerkezetek ellenőrzésének, és az építtető, építési műszaki ellenőr felhívása alapján további vizsgálatok feltételeinek biztosítása, valamint az ellenőrzésekhez kapcsolódó tények és adatok építési naplóban történő rögzítésére.

A vállalkozó kivitelező köteles továbbá az eltakarásra kerülő szerkezetek ellenőrzésének biztosításáról szóló értesítést az e-építési naplóban rögzíteni. A vállalkozó kivitelező a saját e-építési naplójának a vezetésével megbízhatja a felelős műszaki vezetőjét, azonban az erre irányuló megállapodást mindkét fél elfogadásával a vállalkozó kivitelező e-építési naplójában kell rögzíteni.

E-főnapló és e-alnapló

Amennyiben a kivitelezés során az építési tevékenység folyamatában fővállalkozó és alvállalkozó is részt vesz, beszélhetünk e-főnaplóról és e-alnaplóról, melyek az e-építési napló részét képezik.

Az e-főnapló vezetése a fővállalkozó – vagy megbízása esetén a fővállalkozó kivitelező felelős műszaki vezetőjének – feladata, míg az e-alnapló vezetése az alvállalkozó – vagy megbízása esetén az alvállalkozó kivitelező felelős műszaki vezetőjének – feladata. Fontos megemlíteni azonban, hogy a fővállalkozó a vele szerződéses viszonyban álló alvállalkozó e-naplójának vagy akár ezen alvállalkozóval szerződéses viszonyban álló további alvállalkozók e-naplójának vezetését is átvállalhatja. Ebben az esetben az átvállalás és átadás tényét mindkét fél jóváhagyásával rögzíteni kell az e-főnaplóban vagy e-alnaplóban.

E-napló lezárása

Gyakran előforduló vita tárgya az építési-kivitelezési tevékenység során az e-napló lezárása. Ha az építtető és a fővállalkozó kivitelező közötti vita miatt nem történik meg az építési munkaterület átadás-átvétele, a vitarendezés érdekében a fővállalkozó kivitelező vitarendezési eljárást vagy szakértői szervezet (TSZSZ) szakvéleményének kiadását kezdeményezheti.

Amennyiben a fővállalkozó nem hajlandó a munkaterületet visszaadni és az e-naplót lezárni, úgy azt jelezni szükséges az e-napló üzemeltetőjének, amelyet követően új e-napló nyitására és új kivitelező vállalkozó megbízására kerülhet sor, aki befejezheti az elmaradt munkálatokat és a munkaterület visszaadását követően lezárhatja az e-naplót. Ezzel párhuzamosan a korábbi vállalkozóval szükséges rendezni a kialakult jogi helyzetet figyelembe véve, hogy maradt-e fenn vállalkozási díj, történt-e hibás teljesítés, késedelem vagy felmerülhet-e kötbér fizetési kötelezettség. A vállalkozási szerződések esetében felmondásra vagy elállásra van lehetőség a szerződés és a hatályos jogszabályok figyelembe vételével, amelynek köszönhetően van lehetőség kiutat találni egy problémássá vált szerződéses kapcsolat kezelésére.

A kivitelezési szerződéssel, illetve annak teljesítésével kapcsolatban felmerült jogviták esetén – akár építési napló alkalmazásával, akár anélkül történt a kivitelezés – mindig érdemes időben ügyvédhez fordulni, ezzel időt, energiát és számos költséget takaríthatunk meg, továbbá megalapozhatjuk a számunkra előnyös kimenetelét egy vitás ügynek akár bírósági eljárás nélkül is.

Irodánk egyik szakterülete az építési jog, így amennyiben építési-kivitelezési tevékenységgel kapcsolatban szüksége van jogi tanácsra vagy jogi képviseletre, akár kivitelezőként, akár építtetőként vett részt az ügyletben, úgy keresse ügyvédi irodánk szakértő munkatársait!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://drfeketebalint.blog.hu/api/trackback/id/tr4616505224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása