Dr. Fekete Bálint ügyvéd ingatlanjogi blogja

Jogi témák mindenkinek

A társasházi közös költség tartozás behajtásának jogi lehetőségei

2021. április 25. 17:52 - Dr. Fekete Bálint LL.M. ügyvéd

tarsashazi_kozos_koltseg_behajtas_ugyvedi_segitseggel_linkedin_dr_fekete_balint_gyor.png

A társasházi közös költség tartozás behajtásának jogi lehetőségei

A közös képviselőknek vagy az intézőbizottságnak gyakran nehézséget okoz a hátralékos társasházi lakástulajdonos fizetésre ösztönzése, azonban feltétlenül szükséges elindítani a megfelelő igényérvényesítést annak érdekében, hogy ne halmozódjon fel még nagyobb tartozás. A közös költség tartozás behajtásával kapcsolatos feladatokat a szervezeti és működési szabályzatban kell meghatározni.

A tartozás felhalmozása esetén első körben a közös képviselőnek fizetési felszólítást kell küldenie az adósnak, amelyben célszerű részletezni, hogy mekkora összegű a tartozás és az mely hónapokban lett volna esedékes. Érdemes megjelölni, hogy az esetleges korábbi tartozások ügyében van-e folyamatban valamilyen hivatalos eljárás és az milyen szakaszban van. Amennyiben végrehajtási eljárás van folyamatban, úgy az illetékes végrehajtót is tájékoztatni szükséges abban az esetben, ha az adós közvetlenül a társasház részére teljesített annak érdekében, hogy követhető legyen a tartozás megtérülése.

A behajtásra irányuló jogi eljárás megindítása előtt a tapasztalt közös képviselők már a fizetési felszólításban is fel szokták ajánlani a hátralék részletekben történő megfizetésének lehetőségét is. Ez mind az adósnak, mind a társasháznak előnyös a további költségek elkerülése érdekében.

Előfordul azonban, hogy a részletfizetési megállapodás megkötése objektív okokból nem lehetséges, pl. a tulajdonostárs adós külföldön tartózkodik és nem is értesül időben arról, hogy a közös költséget a megbízottja vagy bérlője nem fizeti.

Ilyenkor nem marad más lehetőség a közös képviselő számára, mint hogy kezdeményezze a tartozás jogi úton történő behajtását. Erre vonatkozóan az ún. fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelem a leghatékonyabb megoldás.

Ügyvédi irodánk vállalja fizetési meghagyásos eljárás elindítását közös költség tartozás behajtása érdekében is.

A fizetési meghagyásos eljárás elindítására jogi személyek vagy a jogszabály szerint elektronikus eljárásra kötelezett személyek esetén már csak elektronikus eljárás keretében van mód. A közös költség hátralék 3 millió forint összeghatárig csak fizetési meghagyás kezdeményezésével hajtható be, közvetlen perindításra csak az ezt meghaladó összeg esetén van lehetőség. 

A fizetési meghagyás kibocsátására irányuló kérelem beadásakor az adatok kitöltésénél a pontosság nagyon fontos. Rengeteg adat közlését várja el a jogszabály mind a jogosult társasháztól, mind a kötelezett adóstól. Minél több adatot tudunk megadni a kötelezően feltüntetendő adatokon kívül, annál eredményesebb lehet majd a végrehajtás, ha jogerőre emelkedik a fizetési meghagyás.

A fizetési meghagyásban foglaltakat a Magyar Országos Közjegyzői Kamara által kijelölt közjegyző közli az adóssal, akinek 15 napja van eldönteni, hogy él-e az ún. ellentmondás lehetőségével. Ha vitatja a tartozás fennállását, akkor az ellentmondás eredményeként eljárás perré alakul és polgári peres eljárás lefolytatására kerül sor az illetékes járásbíróság előtt, amennyiben a jogosult társasház a megfelelő határidőn belül keresetet tartalmazó iratot terjeszt elő.

Ha azonban nem vitatja a tartozást a megadott határidőn belül, a fizetési meghagyás jogerős lesz és a polgári peres bírósági ítélet hatályával egyenértékű döntésnek számít. Ilyenkor szinte azonnal megindítható a végrehajtási eljárás, amelyet szintén elektronikus úton lehet elindítani

Ügyvédi irodánk vállalja a jogerős fizetési meghagyás alapján a végrehajtási eljárás megindítását és a végrehajtási eljárásban történő jogi képviselet ellátását is.

Amennyiben ellentmond a tartozást felhalmozó tulajdonostárs és vitatja a követelés jogosságát, akkor  perré alakul az eljárás. Ez a szakasz már jobban hasonlít a klasszikus peres eljárásra. A keresetet tartalmazó iratban (keresetlevélben) kell összefoglalni a tartozást megalapozó tényeket, jogi érvelést valamint határozott kereseti kérelmet kell előterjeszteni. Az ügyvédi segítség ilyenkor is jól jöhet, mivel nagyon pontosan kell megfogalmazni a kérelem tartalmát, a jogi hivatkozásokat, a bizonyítékokat, bizonyítási indítványokat részletezését is a polgári perrendtartásról szóló törvény szigorú követelményeinek megfelelően.

A társasházi közös képviselők részére speciális lehetőség a közös költség tartozás erejéig az adós ingatlanára, az eljárási díj megfizetése ellenében a jelzálogjog bejegyeztetése.

A társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény 30. § (1) bekezdése kimondja, hogy a közgyűlés a határozatával a legalább három hónapnak megfelelő közös költség összegének befizetésével hátralékba került tulajdonostárs külön tulajdonának és a hozzá tartozó közös tulajdoni hányadának jelzálogjoggal való megterhelését rendelheti el a hátralék megfizetésének biztosítékául.

A jelzálogjog-bejegyzés az utóbbi időben háttérbe szorult, mivel most már végrehajtható okirat szükséges a bejegyeztetéshez, nem elegendő a közös képviselő egyoldalú nyilatkozata vagy a közgyűlési határozat ügyvéd által ellenjegyzett teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglalása. Az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény végrehajtási rendelete szerint a közös költség hátralék biztosítékául szolgáló jelzálogjog bejegyzése iránti kérelemhez csatolni kell a követelés összegét megállapító végrehajtható okiratot (pl. jogerős fizetési meghagyás vagy bírósági ítélet) vagy a tulajdonosnak a legalább teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatát, melyben elismeri a társasházi közös költség tartozás, illetve a költséghátralék fennállását.

Érdemes azonban erre a lehetőségre is gondolni, mivel a végrehajtási eljárás ingatlan árverési szakaszában a zálogjoggal biztosított követelés előrébb van a kielégítési sorrendben, azaz a jelzálogjog jogosult társasház előnyben van a többi követelés érvényesítő hitelezővel szemben, ha időben gondoskodott arról, hogy a jelzálogjog bejegyzésre kerüljön.

A jogerős fizetési meghagyás vagy ítélet alapján végrehajtási jog kerül bejegyzésre az ingatlan nyilvántartásba. Ez is biztosíték arra, hogy ne adják el az ingatlant a tartozás rendezése előtt, azonban ezen eljárás költségeit is a társasháznak kell megelőlegeznie.

Ügyvédi irodánk szakértő munkatársai szívesen állnak rendelkezésére, amennyiben kérdése van az a társasházi közös költség tartozás behajtásával kapcsolatban vagy ügyvédi közreműködésre, jogi képviseletre tart igényt ezen igény érvényesítése érdekében!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://drfeketebalint.blog.hu/api/trackback/id/tr6916512606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása