Dr. Fekete Bálint ügyvéd ingatlanjogi blogja

Jogi témák mindenkinek

Adó-visszatérítés rejtelmei új lakás vásárlása vagy építése esetén

2021. február 14. 11:19 - Dr. Fekete Bálint LL.M. ügyvéd

Ki igényelheti, milyen összegre és kinek folyósítják?

Az adó-visszatérítési támogatás rejtelmei a szerződéskötés és az igénylés időpontjai függvényében.

Ki igényelheti, milyen összegre és kinek folyósítják?

Az adó-visszatérítési támogatás (ÁFA visszaigénylés) maximum egy alkalommal, de legkésőbb 2022. december 31. napjáig igényelhető új lakás vásárlása vagy építése, továbbá preferált kistelepülésen használt lakás korszerűsítése és bővítése esetén abban az esetben, amennyiben az igénylő családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) is igénybe vesz.

Rengeteg kérdés felmerült a változások hatályba lépését követően, főleg azon adásvételi- vagy vállalkozási szerződésekkel kapcsolatban, amelyek már 2020-ban megkötésre kerültek, de a teljesítésük részben vagy egészében áthúzódott a 2021-es évre is. Ezen eseteket vizsgáljuk értelmezve a Pénzügyminisztérium által kiadott állásfoglalást is, az új lakás vásárlás esetköreit kiemelve:

2021. január 1. napját megelőzően megkötött adásvételi szerződés, a CSOK-on kívüli vételárrész teljesítése és kizárólag 5% mértékű ÁFA tartalmú számlák esetén:

2021. évben történő igénylés esetén, az 5% ÁFA tartalmú számlák alapján, amennyiben a CSOK-on kívüli vételárrész már megfizetésre került, úgy a használatbavételi engedély véglegessé válását (hatósági bizonyítvány kiállítását) követően a vevő kapja vissza a támogatás összegét egy összegben. Ez kizárólag a legkésőbb 2020. december 31. napján megkötött adásvételi szerződések esetén alkalmazható abban az esetben, ha már megfizetésre került a CSOK-on kívüli vételárrész. Az igénylésnek az adásvételi szerződés megkötésétől számított 180 napon belül meg kell történnie.

2021. január 1. napját megelőzően megkötött adásvételi szerződés és a CSOK-on kívüli vételárrész teljesítése és a 2020. évben kiállított 27% mértékű ÁFA tartalmú számlák esetén:

Abban az esetben, ha az igénylő valamely vételárrészletről 2020. december 31. napját megelőzően 27%-os ÁFA tartalommal kiállított számlával rendelkezik, úgy – a jelenlegi információink szerint - nem tudja igazolni a teljes vételár 5%-os ÁFA tartalmát, így nem lesz jogosult az adó-visszatérítési támogatásra.

2021. január 1. napját megelőzően megkötött adásvételi szerződés esetén és a CSOK-on kívüli vételárrész teljesítését megelőzően vagy amennyiben egy vételárrész pl. foglaló már teljesítésre került 2020. évben:

Ebben az esetben az adó-visszatérítési támogatás kizárólag a CSOK igényléssel egyidejűleg igényelhető. Az adó-visszatérítési támogatás kizárólag az eladó részére még nem teljesített vételárrész összegének megfizetésére igényelhető, azt nem haladhatja meg.

Az adó-visszatérítési támogatás összege legfeljebb a 2021. január 1. napján vagy azt követően, 5 %-os ÁFA tartalommal kiállított számlák adótartalma lehet. Ezt megelőzően, vagyis a 2020. december 31. napjáig megfizetett, 5%-os ÁFA tartalmú vételárrészleteknek sem lehet az 5% ÁFA tartalmát visszaigényelni a Pénzügyminisztérium állásfoglalása alapján. Az adásvételi szerződésben a vételárrészként a CSOK mellett az adó-visszatérítési támogatást is fel kell tüntetni, tekintettel arra, hogy az a vételár részét fogja képezni. Amennyiben az adásvételi szerződés még nem tartalmazza az adó-visszatérítési támogatás, úgy annak az eljáró ügyvéd előtt történő módosítása szükséges. Az adó-visszatérítési támogatást a folyósító pénzintézet az eladó részére folyósítja.

2021. január 1. napját követően megkötött adásvételi szerződés esetén:

Tekintettel arra, hogy valószínűsíthetően ebben az esetben valamennyi vételárrészlet 2021. évben fog teljesítésre kerülni, így az adó-visszatérítési támogatás összege meg fog egyezni a vételár 5% mértékű ÁFA tartalmával. Ebben az esetben is szükséges a szerződést szerkesztő ügyvédnek az adó-visszatérítési támogatást vételárrészletként feltüntetni az adásvételi szerződésben és ebben az esetben is az adó-visszatérítési támogatás az eladó részére kerül folyósításra.

Egyes eseteket viszont sajnos nem tárgyal sem a Pénzügyminisztérium állásfoglalása, sem a kormányrendelet. Ilyen például az az eset, amikor a vevő kölcsönt, CSOK-ot és adó-visszatérítési támogatást is igénybe kíván venni és a kölcsön és a CSOK még nem került folyósításra, azonban a vevő az ezen forrásokon felüli vételárrészleteket már teljesítette. Valószínűsíthető, hogy ebben az esetben módosítani kell az adásvételi szerződést, feltüntetve vételárrészletként az adó-visszatérítési támogatást és a kölcsön összegét kell csökkenteni a támogatás összegével.

Ugyancsak nem találtunk rendelkezést arra vonatkozóan, hogy a 2021. január 01. napját követően, azonban a Pénzügyminisztérium hiánypótló értelmező állásfoglalásának nyilvánosságra hozatalát megelőzően, az akkor rendelkezésre álló információk alapján megkötött szerződés esetén milyen módon szükséges eljárni, ha a CSOK-on kívüli vételárrészletek már teljesítésre kerültek. Vételárrészletként – véleményünk szerint - ekkor már nem érdemes feltüntetni az adásvételi szerződés módosításával, mert csak a CSOK összege lenne csökkenthető, amely vissza nem térítendő támogatás csökkentésének értelme nem lenne. A logikus eljárás a vevő részére történő folyósítás lenne, azonban ezen esetkör tisztázására még várnunk kell.

Végül tisztázandó az a helyzet is, amikor a vevő 2021. január 01. napját követően kötött szerződést és már a kölcsönre és CSOK-ra is megkötött szerződéssel rendelkezik, azonban a pénzintézeteknek ekkor még formanyomtatványa sem volt az adó-visszatérítési támogatás igénylésére.

Összegzésként megállapítható, hogy sok gyakorlati kérdésre keressünk még a választ ügyvédként is a pénzintézetekkel és az ügyfelekkel közösen annak ellenére, hogy az adó-visszatérítés igénybe vételére vonatkozó jogszabály már több mint egy hónapja hatályba lépett és az ehhez kapcsolódó szerződéses tranzakciók pedig nagy számban kerülnek megkötésre ebben a jogbiztonságot egyáltalán nem erősítő helyzetben.

Dr. Fekete Bálint ügyvéd

Ingatlanjogi kérdésekben KERESSE ÜGYVÉDI IRODÁNKAT!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://drfeketebalint.blog.hu/api/trackback/id/tr716426668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása